Atractii locale

IASI – istorie, muzee, edificii, cultura, educatie, economie

 

Orasul Iasi se numara printre cele mai vechi si mai importante asezari ale tarii, in care a pulsat mereu, puternic, o autentica viata romaneasca. Capitala a Moldovei, orasul a dat patrimoniului national inestimabile valori materiale si spirituale, a inscris in istoria tarii pagini glorioase, ramase durabil in constiinta poporului. Cine vrea sa descopere Iasul va intra aici ca pe o imensa poarta a istoriei neamului romanesc. La Iasi “fiecare piatra vorbeste de trecut” , prin numarul mare de manastiri, muzee, case memoriale. De aceea, putem spune ca orasul Iasi este un veritabil muzeu national, prin comorile de istorie si de arta pe care le are.

Iasul ofera o imagine unica prin asezarea sa fiind situat in nord-estul Romaniei, pe malul raului Bahlui. Asemenea orasului Roma, se intinde pe sapte coline – Cetatuia, Galata, Copou, Bucium-Paun, Sorogari, Repedea, Breazu – cu altitudini variind între 40 m si 400 m.

Iasi este un centru economic important al Romaniei iar printre sectoarele principale se numara cel al medicamentelor, metalurgia, industria textila si industria alimentara. Sectorul bancar si cel al informatiei au luat avant în ultimii ani, numeroase banci si companii de software fiind prezente in oras. Orasul este de asemenea un centru comercial regional important, aici existand numeroase centre comerciale si mai multe hyper si supermarket-uri.

In imediata apropiere a hotelului Ramada, se afla complexul ubanistic Palas, un ansamblu rezidential si comercial ultra modern, de o frumusete rara. Situat în Centrul Civic al municipiului Iasi, proiectul a fost dezvoltat in parteneriat public-privat si se desfasoara pe o suprafata de 320.000 mp si a costat în jur de 265 de milioane de euro, fiind cea mai mare investitie imobiliara din afara Bucurestiului. Complexul Palas este alcatuit dintr-un parc amenajat pe locul fostelor gradini ale Curtii Domnesti din Iasi, un lac artificial, fantani arteziene, alei de promenada, cascade artificiale, arbori si vegetatie amplasata in trepte, un foisor si teatru de vara, cladiri de locuinte si de birouri, o parcare subterana foarte voluminoasa dar si cunoscutul Palas Mall unde se regasesc cele mai vestite si indragite branduri comerciale.

Turistii de vacanta se pot simti privilegiati de paleta de obiective turistice ale orasului Iasi. Pot fi vizitate Biserica „Sf. Nicolae Domnesc”- cea mai veche din oras, biserica Trei Ierarhi si Manastirea Golia – marturii ale gusturilor estetice ale unui mare domnitor Vasile Lupu, Catedrala Mitropolitana, Casa Dosoftei, Palatul Culturii, Casa Pogor cu „Masa Umbrelor”, aleile Copoului cu mireasma de tei si cu ecouri de vers eminescian, casele memoriale „Mihail Sadoveanu”, „George Topârceanu”, „Mihai Codreanu”, „Otilia Cazimir”, Biblioteca Universitara „Mihai Eminescu”. Alte monumente importante din perioada medievala sunt Manastirea Galata, Manastirea Cetatuia – ctitorie a lui Gheorghe Duca sau Manastirea Frumoasa din sec. XVIII.